Oplysningstiden (ca. 1720-1800)

Oplysningstiden er en periode, som var synlig i forskellig grad over hele Europa i løbet af en hundredårig periode fra slutningen af 1600-tallet til omkring år 1800. I Danmark tidsfæstes oplysningstiden ofte til perioden fra 1720 til 1802. På de næste sider hjælper vi dig med at forstå oplysningstidens litteratur og nogle af de tanker, der påvirkede den. Vi kommer ind på:

Du kan læse meget mere om oplysningstiden i vores Historiekompendium om perioden.

Uddrag fra vores side om klassicisme:

De klassiske idealer
Klassicismen genoptager antikkens klassiske idealer om ”det gode, det sande og det skønne” i kunst og litteratur (antikken er tiden ca. 500 fvt. - 500 evt. i middelhavsområdet). Den vigtigste repræsentant for klassicistisk litteratur i Danmark er Ludvig Holberg og hans komedier.

I forlængelse af filosoffen Platon (427-347 fvt.) tror man på, at det mest grundlæggende i verden er ’idéer’ eller idealer, som kun kan indses med fornuften. Disse idéer er det absolut gode, det absolut sande og det absolut skønne, som vi ikke møder i verden til daglig, men som de klassicistiske kunstnere mener at kunne udtrykke i deres harmoniske kunst og litteratur.

Søger tilbage til antikken: Klassicismen søger tilbage til antikkens Grækenland og Rom for at finde idealer for kunsten. Skulptører og malere inspireres af den græske skulptur, arkitekter efterligner... 
 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind