Forskellige nyrealistiske retninger

Psykologisk realisme

En anden form for realisme i 70’erne er den psykologiske realisme, der er særlig kendetegnet ved at fokusere på personernes indre liv og det psykologiske spil imellem personerne. Her er de vigtigste forfattere Dorrit Willumsen og Kirsten Thorup.

Kendetegn ved den psykologiske realisme

Personfokus: Den psykologiske realisme er oftest centreret omkring én person og dennes særlige situation.

Indre synsvinkel og personbeskrivelse: Den psykologiske realisme benytter ofte en indre synsvinkel, der åbner personerne for læseren.  Personerne beskrives mere indefra end udefra.

Arven fra barndommen: Et tema kan være den psykologiske arv fra barndommen, og hvordan denne påvirker individet som voksen.

Fremmedgørelse mellem mand og kvinde: Et centralt tema er ofte, ligesom i ”kvindelitteraturen”, at mand og kvinde er fremmede over for hinanden. De har vanskeligt ved at kommunikere og taler så at sige ikke samme sprog.

Intime problemstillinger: Den psykologiske realisme ligner også kvindelitteraturen derved, at den går meget tæt på personerne og skildrer deres mest intime problemstillinger. I den psykologiske realisme er det dog ikke bare kvindelige problemstillinger, men mere almene temaer som identitet, erotik, selvrealisering, følelsen af at være anderledes osv.

Kvindelitteratur

I 70’erne videreudvikler realismen sig blandt en række kvindelige forfattere til at fokusere særligt på kvinden og hendes udfordringer og problematikker i det moderne samfund. Her e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind