Sædelighedsfejden

DHO om sædelighedsfejden

På denne side får du et overblik over sædelighedsfejden, der er navnet på en debat, som forekom under det moderne gennembrud. Det er vigtigt at have styr på baggrunden for debatten, hvis du fx skal skrive DHO om sædelighedsfejden. Når du har læst om baggrunden for debatten, den væsentlige litteratur og de forskellige standpunkter, som kom til udtryk i debatten, anbefaler vi, at du læser vores eksempelbesvarelse:

Baggrund for sædelighedsfejden

Sædelighedsfejden er en debat i skandinavisk litteratur og kulturliv, som finder sted i 1880’erne under det moderne gennembrud. Sædelighedsfejdens centrale tema er seksualmoralen i ægteskabet. ”Sædelighed” er et gammelt dansk ord, der betyder seksualmoral, og ”fejde” betyder kamp eller strid. Sædelighedsfejden kan altså på nudansk oversættes til ’striden om seksualmoralen’.

Sædelighedsfejdens baggrund er, at det i 1800-tallet var helt almindeligt, at mænd var utro både før og under ægteskabet. Mændenes utroskab var ikke noget, man talte om, det var en slags tabu, men i samfundet var det alment accepteret, at manden en gang imellem havde små ’sidespring’ – fx med en hushjælp eller en prostitueret. Derimod var det ikke tilladt for kvinden på nogen måde at være seksuelt aktiv uden for ægteskabet og heller ikke før ægteskabet.

I forhold til seksualiteten herskede der altså en dobbeltmoral. Én moral for kvinder og en anden for mænd. Sædelighedsfejden var en kamp mellem forskellige holdninger til dette ulige forhold mellem kønnen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind