Ismer i det moderne gennembrud

Georg Brandes' idéer om litteratur

Georg Brandes var ikke primært forfatter, men derimod litteraturteoretiker og samfundsdebattør. I november 1871 påbegyndte han en række forelæsninger på Københavns Universitet. Her fremlagde han sine idéer om, hvordan en mere moderne litteratur burde se ud – ’moderne’ set i forhold til 1800-tallets litteratur, naturligvis. Brandes’ forelæsninger blev startskuddet til Det moderne gennembrud i dansk litteraturhistorie.

Georg Brandes’ idéer om litteraturen blev de helt centrale omdrejningspunkter i Det moderne gennembrud. Det Brandes mente, var i store træk følgende:

  • Dansk litteratur er gået i stå og har ikke fulgt med udviklingen.
  • Litteraturen skal være realistisk.
  • Litteraturen skal sætte problemer under debat.
  • Litteraturen skal skabe fremskridt.

Dansk litteratur gået i stå og ikke fulgt med udviklingen

Den danske litteratur (før 1871) er gået totalt i stå, og den er 40 år bagefter i forhold til den toneangivende, europæiske litteratur.
Dette skyldes, at den ikke er fulgt med udviklingen i det øvrige samfundsliv, men er blevet stående ved en romantisk, drømmende form for litteratur, der slet ikke er i tråd med den nuværende levemåde (i 1871).

Realistisk litteratur

Litteraturen skal være realistisk, og den skal handle om konkrete og virkelighedsnære emner, som almindelige mennesker kan forholde s...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind