Konfrontationsmodernisme (ca. 1960-1965)

Konfrontationsmodernismen bryder med Heretica-modernismen 

Konfrontationsmodernisme eller 60’er-modernisme er en modernistisk retning, der opstår som reaktion på Heretica-modernismen. I 60’erne vil forfatterne ikke længere kigge indad og bygge litteraturen på gamle myter og traditioner. Nu er det tid til at vende blikket udad og konfrontere læseren med den moderne virkelighed. 

Retningen får sit navn, konfrontationsmodernisme, fra Klaus Rifbjergs digtsamling Konfrontation fra 1960. Digtsamlingen konfronterer læseren med skildringer af konkrete genstande fra den moderne virkelighed i et eksperimenterende og legende sprog. Udover Rifbjerg er Villy Sørensen, Peter Seeberg, Jess Ørnsbo, Ivan Malinowski og Benny Andersen nogle af retningens største forfattere.

Konfrontationsmodernismens brud med Heretica-modernismen er en af grundene til, at vi taler om 1., 2. og 3. fase-modernisme. Konfrontationsmodernismen, som er 2. fase-modernismen, markerer en ny periode i dansk modernisme med sine nyskabende sproglige eksperimenter og udadvendte temaer. Du kan få et overblik over de tre faser på vores side om modernismen efter anden verdenskrig.

Bemærk, at nogle lærebøger kun bruger begrebet konfrontationsmodernisme om lyrikken i 1960’erne. Begrebet kan dog godt dække både romaner, noveller og lyrik fra denne periode, fordi noveller og romaner fra konfrontationsmodernismen også ofte handler om at konfrontere den moderne virkelighed. 

Den grimme moderne virkelighed skildres i en let tone

Det primære tema i konfrontationsmodernismen er den moderne virkelighed. Forfatterne i perioden skriver om, hvor fremmedgørende og angstprovokerende det moderne samfund er for på den måde at skabe en konfrontation mellem læse...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind