[294]

Kronik i Dansk

At skrive en kronik i Dansk på STX behøver ikke at være særlig svært. Hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter, og hvordan du kan gå frem, kan du hurtigt komme til at mestre denne opgavetype.

Formålet med vejledningen her er, at du bliver bedre til at skrive en kronik, og at du dermed også får løftet dine karakterer i skriftlig Dansk.

Vejledningen retter sig efter kravene, som stilles til en kronik ved den skriftlige eksamen på STX i 3.g. 

NB: Vær opmærksom på, at du ikke kan bruge vejledningen her til en kronik på HTX. Kravene er nemlig forskellige. Brug i stedet vores vejledning til kronikken på HTX

Vejledningens inddeling

Vejledningen til kronik kan læses fra start til slut, men kan også fungere som et opslagsværk, som du kan kigge i, når du er tvivl om noget i din skrivning.

Vejledningen vil ved hjælp af tre trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige aflevering. Disse tre trin dækker:

 1. Hvad er en kronik?: Hvad kravene til en kronik er. Her kan du læse om kronikken som genre, dens enkelte dele og fokus på emnet.
 2. Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din kronik ved at læse opgaveformuleringen og teksterne og tage noter.
 3. Opbygning af opgaven: Her kommer vi både ind på, hvordan du kan bygge kronik-opgaven op, og hvordan du redegør, karakteriserer argumentationen og diskuterer. Her får du også oplysninger om layout og længde.

Til sidst i vejledningen giver vi dig desuden gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvilket sprog du skal bruge i din kronik, og hvordan du bruger kilder og citater.

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kronik i Dansk

[294]
Bedømmelser
 • 05-11-2016
  Meget god vejledning, hvor alle kan følge med. Vejledning starter med de helt basale dele i kronikken, og uddyber herefter mere teknisk de enkelte delelementer. Vejledningen benytter sig også af gode eksempler på hvert eneste delelement, som alle er tage fra samme kronik, hvilket gør hele vejledningen mere overskuelig som helhed :-)
 • 23-09-2020
  Givet af HTX-elev på 3. år
  Jeg har fået rigtig meget ud af dette hjemmeside. Så tak på forhånd og at jeg har altid haft svært ved min skriftlige opgaver, men med studienet, har jeg hele tiden fået inspirationer og vejledning til min opgaver. Vejledningbogen til store opgaver som SRC og SOP var rigtig fornuftig.
 • 17-09-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  Den er god som extra hjælp, så man lige kan sikre sig at at man gør det ordenligt. Meget godt med eksempler :)
 • 01-05-2019
  Givet af 3.g'er på STX
  Giver et rigtig godt overblik over de forskellige taksonomiske niveauer. God gennemgang med eksempler.