[286]

Kronik i Dansk

At skrive en kronik i Dansk på STX behøver ikke at være særlig svært. Hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter, og hvordan du kan gå frem, kan du hurtigt komme til at mestre denne opgavetype.

Formålet med vejledningen her er, at du bliver bedre til at skrive en kronik, og at du dermed også får løftet dine karakterer i skriftlig Dansk.

Vejledningen retter sig efter kravene, som stilles til en kronik ved den skriftlige eksamen på STX i 3.g. 

Vejledningens inddeling

Vejledningen til kronik kan læses fra start til slut, men kan også fungere som et opslagsværk, som du kan kigge i, når du er tvivl om noget i din skrivning.

Vejledningen vil ved hjælp af tre trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige aflevering. Disse tre trin dækker:

 1. Hvad er en kronik?: Hvad kravene til en kronik er. Her kan du læse om kronikken som genre, dens enkelte dele og fokus på emnet. Her får du også oplysninger om layout og længde.
 2. Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din kronik ved at læse opgaveformuleringen og teksterne og tage noter.
 3. Opbygning af opgaven: Her kommer vi både ind på, hvordan du kan bygge kronik-opgaven op, og hvordan du redegør, karakteriserer argumentationen og diskuterer.

Til sidst i vejledningen giver vi dig desuden gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvilket sprog du skal bruge i din kronik, og hvordan du bruger kilder og citater.

Kronik på 15 minutter

Skal du blot danne dig et hurtigt overblik over kronik-genren, så kan du med fordel hente vores lynguide!

Kronik på 15 minutter

Har du brug for et hurtigt overblik over, hvordan man skriver en kronik på STX? Så har vi den helt rigtige vejledning til dig! Her gennemgår vi de mest grund...

Se også et godt eksempel på en kronik:

Kronik eksempel

Vil du gerne se et godt kronik-eksempel, der scorer 12? Kunne du tænke dig at blive bedre til at skrive kronik på STX? Så er Studienets eksempel på kro...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kronik i Dansk

[286]
Bedømmelser
 • 16-04-2010
  Virkelig en grundig og veludført vejledning, der kommer omkring det hele. Den skal med til eksamen!!!
 • 24-05-2010
  Fantastisk vejledning! Føler mig godt klar til eksaminationen nu! :)
 • 17-02-2017
  Givet af 2.g'er på STX
  Meget hjælp at hente i denne webbog!
 • 05-11-2016
  Meget god vejledning, hvor alle kan følge med. Vejledning starter med de helt basale dele i kronikken, og uddyber herefter mere teknisk de enkelte delelementer. Vejledningen benytter sig også af gode eksempler på hvert eneste delelement, som alle er tage fra samme kronik, hvilket gør hele vejledningen mere overskuelig som helhed :-)