Retoriske virkemidler

På denne side gennemgår vi nogle af de retoriske virkemidler, Lars Løkke Rasmussen bruger i sin Tale ved fejringen af 800-året for Dannebrog. Vi fokuserer særligt på de retoriske virkemidler, der bruges i fremstillingen af Dannebrog.

Husk, at du i din opgave ikke behøver gennemgå alle de virkemidler, vi præsenterer på siden. Det vil typisk være bedst at udvælge lige netop de virkemidler, som passer med det fokus, du lægger i opgaven. Få inspiration til at finde dit fokus.

Dannebrog er det centrale symbol i talen

Det vigtigste symbol i Løkke Rasmussens tale er Dannebrog. Dannebrog er Danmarks nationalflag, og det er derfor ikke usædvanligt at tillægge flaget symbolsk værdi. Typisk er Dannebrog et symbol på Danmark, bl.a. den danske historie, den danske befolkning og danske værdier. 

Løkke Rasmussen beskriver selv Dannebrogs symbolske værdi cirka midtvejs i talen: 

For mig er Dannebrog symbolet på et land, som har klaret sig på trods. Et land, som gennem årene er blevet mindre og mindre – men hvis fællesskab, velstand og ildhu er vokset. Et land, som har vilje til at tage ansvar. Kæmper for demokrati, frihed og retfærdighed. Et land, som både beundres og misundes. For vores særlige samfund og vores stærke værdier. (l. 53-59)

Løkke Rasmussen bruger her den symbolik, vi traditionelt forbinder med Dannebrog. Det er netop den danske historie, det danske fællesskab og danske værdier, flaget symboliserer i talen. 

Besjæling understreger Dannebrogs symbolske værdi

Dannebrog bliver besjælet i talen. Besjæling er, når en konkret genstand bliver tillagt menneskelige egenskaber. 

Besjælingen af Dannebrog sker, når Løkke Rasmussen taler om flagets fødselsdag, fødselsattest og vandrejournal. Fx “Det kom til verden i Estland i 1200-tallet. Fødselsattesten er godt nok gået tabt. Og vandrejournalen er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind