Tale ved fejringen af 800-året for Dannebrog

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores opgavehjælp:

Anaforer skaber sammenhæng og rytme

Talen indeholder mange gentagelser. Især finder vi mange eksempler på gentagelser af typen anafor. Anaforer er gentagelser i begyndelsen af flere sætninger. De fungerer typisk som understregninger og forstærkninger af forskellige pointer og budskaber i talen. 

Fx understreger Løkke Rasmussen, at samfundet aldrig har været bedre ved at gentage ordet “aldrig” tre gange i begyndelsen af talen: “Aldrig har velstanden været større. Aldrig har trygheden været bedre. Aldrig har mulighederne i virkeligheden været flere” (l. 9-10). Et andet eksempel på en anafor er:

Et land, som gennem årene er blevet mindre og mindre – men hvis fællesskab, velstand og ildhu er vokset. Et land, som har vilje til at tage ansvar. Kæmper for demokrati, frihed og retfærdighed. Et land, som både beundres og misundes. For vores særlige samfund og vores stærke værdier. (l. 54-59)

Anaforerne gør modtageren opmærksom på Løkke Rasmussens budskaber i talen. Man spidser typisk ører, når et eller flere ord gentages igen og igen. Derudover gør anaforerne talen interessant at lytte til. Der opstår små rytmer og god sammenhæng, når det samme ord eller udtryk gentages i begyndelsen af flere sætninger. 

Samtidig er mange af talens anaforer også eksempler på det, man indenfor retorikken kalder triader (eller tretrinsraketter). Her nævner man tre ting eller sætningsdele, som tilsammen udgør en lille enhed. Fx “Tillykke til Dannebrog. Tillykke til Danmark. Tillykke til os alle sammen” (l. 77-79). Et andet eksempel på en triade er “Friheden. Fællesskabet. Sammenholdet” (l. 64). Triaderne skaber også rytme i talen og får den til at fremstå sammenhængende og gennemtænkt.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind