Dannebrog som symbol

I denne opgavehjælp kan du få hjælp til at skrive en analyserende artikel om dannebrog som symbol. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF den 1. december 2020. 

I opgavehjælpen forklarer vi, hvordan du kan forstå opgaveformuleringens krav og finde dit fokus. Vi hjælper dig derefter godt i gang med opgaven med arbejdsspørgsmål.  

Dernæst giver vi hjælp til at lave en analyse og fortolkning af Lars Løkke Rasmussens Tale ved fejringen af 800-året for Dannebrog. Vi kigger særligt på kommunikationssituationen og de retoriske virkemidler i talen.  

Vi giver også hjælp til at lave en perspektivering, der inddrager et uddrag fra tv-afsnittet Klovn - Bornholm. Perspektiveringen skal fokusere på fremstillingen af Dannebrog som symbol og vurdere brugen af humor i fremstillingen. 

 

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores opgavehjælp:

Afsenderen er statsminister Lars Løkke Rasmussen

Afsenderen af talen er Danmarks daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen. Som statsminister skal han optræde som repræsentant for hele Danmark til den slags officielle arrangementer, som fejringen af flaget er. 

Løkke Rasmussen skal dermed vise, at han kan samle folket om Dannebrog som symbol, selvom de måske er politisk uenige med ham og hans parti Venstre. Vi kan se et forsøg på at samle folket, da han nævner, at flaget er et vigtigt symbol “På tværs af politik” (l. 65). Her markerer han, at han ikke taler som Venstre-politiker, men som repræsentant for alle danskere, lige meget partifarve. 

Vi kan også se, at han forsøger at tale på hele Danmarks vegne i sin brug af stedord. Han bruger flere “Vi”, ”os” og “Vores” for at markere, at han er en del af det danske folk, f.eks. “Det går på halv, når vi skal herfra. Dannebrog er med os hele livet. Folkets flag. Vores flag” (l. 25). Han bruger altså stedordene til at skabe en følelse af fællesskab, som han inkluderer sig selv i. 

Idéen med at fremstille sig selv som hele Danmarks stemme kan også ses som udtryk for, at Løkke Rasmussen forsøger at efterlade et positivt aftryk som statsminister med denne tale, som er en af hans sidste i jobbet. Han vil gerne skabe et billede af sig selv som samlende politisk leder for hele Danmark - en slags landsfader. Derfor lægger han måske så stor vægt på det fælles danske.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Dannebrog som symbol

[1]
Bedømmelser
  • 24-10-2021