Perspektivering

Nationalromantikken genopfandt den danske fortid og skabte en ny guldalder

”Danmarks Trøst” er et nationalromantisk digt. Nationalromantikken er en særlig strømning inden for den kunstneriske periode, vi kalder romantikken. Den nationalromantiske bevægelse opstod som en følge af Danmarks krise i begyndelse af 1800-tallet. Danmark mistede herredømmet over Norge i 1814 efter et ydmygende krigsnederlag til England. Staten var allerede gået bankerot året forinden på grund af de store udgifter i forbindelse med krigen.

Nationalromantikken vandt altså frem i en tid, hvor danskernes nationale selvværd var helt i bund. Nationalromantikkens litteratur er derfor ofte formet som hyldester til Danmark. Teksterne forsøger typisk at definere den helt særlige danske ånd, der gør danskerne til et specielt folkefærd. Teksterne forsøger også aktivt at fremme en ny national stolthed og identitet i befolkningen.

Perioden kaldes også for guldalderen, fordi forfattere som Grundtvig, B.S. Ingemann og Adam Oehlenschläger trækker på historier fra Danmarks oldtid, når de forsøger at indkredse, hvad den danske nationalidentitet egentlig er. Oldtiden står fo...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind