Fortolkning, tema og budskab

Fortolkning

”Danmarks Trøst” er et fædrelandsdigt. Digtet forsøger at finde frem til den danske nationalidentitet. Målet er, at danskerne skal genkende sig selv i digtets beskrivelser. Danskerne skal blive stolte af at være danskere igen. Befolkningens selvfølelse havde nemlig lidt et alvorligt knæk efter et par hårde år med statsbankerotten, krigsnederlaget til England og tabet af Norge.

Digtet anerkender, at krisen har haft konsekvenser for Danmark. Landet er ikke noget stormagt, når man måler på rigdom, magt og ydre pragt. Hver strofe indleder med at indrømme et forhold, hvor andre landet er mere imponerende end Danmark.

Digtet hylder på den måde Danmark uden at lukke øjnene for den svære situation, som danskerne levede under i begyndelsen af 1800-tallet.

Hyldesten kan dog kun fungere, fordi digtet flytter fokus fra det ydre og materielle til det indre og åndelige. Vi kan eksempelvis se dette i strofe seks, hvor det bliver fremhævet, at Danmark har en anden form for rigdom, der er mere værdifuld end økonomisk overflod – nemlig lighed, mådehold og værdighed:

Langt mere af Malmen: saa hvid og saa rød
Fik andre i Bjerg og i Bytt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind