Baggrundsinformation

Danmark var et land i krise

Begyndelsen af 1800-tallet var en turbulent tid for Danmark. Napoleonskrigene hærgede i Europa. Danmark forsøgte først at holde sig neutralt. København blev alligevel angrebet af England hele to gange. Første gang var i 1801, hvor danskerne formåede at forsvare sig under det søslag, der siden er blevet kendt som Slaget på Reden. Store dele af den danske flåde blev ødelagt under kampene mod den overlegne engelske flåde.

I 1807 forlangte England, at Danmark skulle opgive sin neutralitet og indgå i en alliance mod Frankrig. Frederik 6. afviste englændernes ultimatum. England indledte derfor et voldsomt bombardement af København, der varede tre døgn, inden Danmark overgav sig og udleverede resten af sin flåde til England. Danmark valgte herefter at støtte Napoleons Frankrig i krigen mod England.

Krigsudgifterne var så voldsomme, at de medførte en økonomisk krise i landet. Danmark gik statsbankerot i 1813. Ulykkerne fortsatte. Frankrig tabte krigen til England i 1814. Danmark måtte som konsekvens afgive herredømmet over Norge til svenskerne, der havde støttet England i krigen.

Grundtvig skriver ”Danmarks Trøst...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind