Rim og rytme

Digtet bruger mange enderim og enkelte bogstavrim

”Danmarks Trøst” indeholder mange enderim. Et enderim opstår, hvis stavelserne i enden af to verslinjer rimer. Alle vers i ”Danmarks Trøst” slutter med en stavelse, der rimer på den sidste stavelse i et andet vers. Vi kan se på sjette strofe som eksempel. De rimende stavelser er fremhævet med hhv. fed skrift, understregning og kursiv.

Langt mere af Malmen: saa hvid og saa rød
Fik andre i Bjerg og i Bytte,
Hos Dansken dog findes det daglige Brød
Ei mindre i Fattig-Mands Hytte,
Og da har i Rigdom vi drevet det vidt,
Naar Faa har for meget og Færre for lidt.

Vi kan se denne brug af enderim i samtlige strofer. Alle digtets stavelsesrim er enderim.

Digtet benytter sig også lidt af bogstavrim. Vi kan bl.a. finde et dobbelt konsonantrim i fjerde strofes fjerde vers, hvor både v og g gentages som begyndelsesbogstav:

Vi vil os til Guder ei grunde

Konsonantrim kaldes også allitterationer. Vi kan finde et endnu tydeligere eksempel på denne rimtype i femte strofes tredje vers:

Om Høihed og Deilighed Danemænd dog

Allitterationerne er ikke placeret med samme regelmæssighed som enderimene. Digtet er med andre ord ikke bygget op omkring allitterationerne på samme måde, som det er bygget op omkring enderimene. Allitterationerne er blevet benyttet, hvor muligheden har budt sig til inden for formens rammer. Allitterationerne er ikke selv en del af den faste form, men et klangmæssigt krydderi i enkelte vers.

Virkning

Enderimene giver ”Danmarks Trøst” en musisk klang og gør digtet lettere at huske. Begge dele er væsentlige, da digtet er skrev...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind