Genre

”Danmarks Trøst” er et lyrisk digt

”Danmarks Trøst” fortæller ikke nogen sammenhængende historie. Digtet er i stedet en hyldest til Danmark og det danske folk. Det skal sætte læseren i en særlig stemning og give os en følelse af stolthed på trods af landets beskedne størrelse. Vi kan derfor sige, at ”Danmarks Trøst” er et lyrisk digt.

Digtet beskriver landets tilstand. Danmark bliver beskrevet som et land, der er større nationer underlegen i forhold til rigdom, styrke og ydre skønhed. Digtet forsøger at formidle, at Danmark alligevel er udlandet overlegen i de forhold, der virkelig betyder noget.

Vi kan som eksempel betragte strofe seks:

Langt mere af Malmen: saa hvid og saa rød
Fik andre i Bjerg og i Bytte,
Hos Dansken dog findes det daglige Brød
Ei mindre i Fattig-Mands Hytte,
Og da har i Rigdom vi drevet det vidt,
Naar Faa har for meget og Færre for lidt.

Danmark er materielt fattigere end mange andre lande, der kan prale af større rigdomme. Danmark har dog en anden form for rigdom, som ifølge digtet er mere værdifuld. Danmark er et mere lige og mådeholdent samfund. Landet er mådeholdent i den forstand, at der kun er få mennesker, der er enormt rige. Endnu færre mennesker er til gengæld meget fattige. Digtet hævder, at den slags balance i samfundet er en større rigdom end den materielle overflod, som andre lande kan prale af.

Alle digtets strofer beskriver på ligne...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind