Optakt til Cubakrisen

Invasionen i Svinebugten

Fidel Castros beslaglæggelse af amerikansk ejendom i Cuba og hans handelsaftale med Sovjetunionen forværrede forholdet mellem USA og Cuba. USA reagerede ved at indføre forbud på produkter eksporteret til Cuba og lukke ned for en af Cubas vigtigste eksportvarer – sukker. I 1961 blev de diplomatiske relationer mellem USA og Cuba officielt afbrudt (de blev ikke genoprettet før 2015).

Selvom Castro nægtede, at hans regime var kommunistisk, medførte hans politik store bekymringer i Det Hvide Hus, og den daværende amerikanske præsident Dwight E. Eisenhower begyndte at planlægge, hvordan man skulle vælte Castro. Planen var at invadere Cuba og erstatte Castros regime med en ikke-kommunistisk regering, som var venligt stemt over for amerikanerne.

Det amerikanske efterretningsvæsen CIA indrettede træningslejre i Guatemala og trænede cirka 1.500 landsforviste cubanere til invasionen af Cuba. De landsforviste blev ledet af et tidligere medlem af Castros regering, José Miró Cardona, som var klar til at etablere en midlertidig regering, hvis Castro blev væltet. På trods af forsøg på at holde planen hemmelig orienterede Cubas efterretningstjeneste Castro om træningslejrenes eksistens - og pressen spredte nyhederne, efterhånden som flere efterretninger blev indsamlet.

Planen blev endeligt godkendt i april 1961 af Præsident John F. Kennedy, som var fast besluttet på at skjule USA’s indblanding. Kennedy var af den overbevisning, at en invasion let kunne vælte Castros styre i Cuba. 
Svinebugten som landgangspunkt var en vigtig del af bedrageriet, fordi den blev set som et afsides område i det sydlige Cuba, som kunne blive brugt til en landgang om natten uden meget modstand.

Invasionen begyndte den...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind