[17]

Cellers opbygning

Biologi C, B og A + Biotek A.

Alle celler indeholder nogle faste elementer:

  • DNA, som indeholder cellens gener.
  • Cellemembranen, som omgiver cellen og afskærer den fra miljøet udenfor.
  • Ribosomer, som er organeller, der oversætter mRNA til protein ved translation.
  • Cytosol, som er en væske med mange forskellige opløste stoffer inde i cellen. Cytosolen inkl. cellens organeller (minus en evt. cellekerne) kaldes for cytoplasma.

Celler har derudover en bestemt sammensætning af andre organeller. Organelsammensætningen varierer meget, afhængig af hvilken celletype man ser på. Vi gennemgår de vigtigste organeller på de næste sider i kompendiet. Her kan du også læse, hvilke celletyper de forskellige organeller optræder i.

Her kan du læse et uddrag af teksten om cellevæggens opbygning

Cellevæggen er en struktur, der findes uden om cellemembranen hos plante- og svampeceller samt hos de fleste bakterier. Figuren viser cellevæggens placering i planteceller.

Cellevæggen giver støtte og beskyttelse

Cellevæggen har en meget fast opbygning ift. cellemembranen og giver cellen strukturel støtte. Cellevæggen beskytter også cellen mod at tage skade af et højt osmotisk tryk. Det osmotiske tryk opstår, fordi vand typisk trænger ind i cellen, hvor koncentrationen af opløste stoffer normalt er større end uden for cellen. Cellevæggen forhindrer cellen i at optage så meget vand, at den udvider sig uhensigtsmæssigt meget og risikerer at lysere. Cellevæggen gør det også muligt for flerecellede planter og svampe at holde et så højt vandtryk inde i deres celler, at organismerne kan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind