Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Catwalk”. Novellen er skrevet af Jesper Wung-Sung og udkom i 2011 i Tretten tynde teenagere.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analyse af ”Catwalk”:

Billedsproget er præget af sammenligninger med dyr

Billedsproget i ”Catwalk” er præget af dyr. Der er flere metaforer og sammenligninger, hvor kildeområdet (billedleddet) er fundet i dyreverdenen. I begyndelsen af novellen hører vi fx, at de øvrige piger til festen flokkes om Veronica ”som bier om honning”. Vi hører også, at pumaørerne har været ”svinedyre”, mens et par antilopehove vil være ”hundedyre”.

Titlens catwalk indeholder også en metafor, som vi næsten ikke bemærker, fordi det er blevet et fast udtryk. En catwalk hedder nemlig sådan, fordi den er smal og høj. Ordet antyder, at man næsten skal have balance og elegance som en kat, før man kan gå på den. På den måde understreger billedsproget hele tiden det dyriske ved menneskerne. 

De ”dyriske”, seksuelle drifter spiller da også en væsentlig rolle i novellens lille trekantsdrama mellem Veronica, Leon og Polly. Nogle vil nok også lave association fra det katteagtige i novellens titel til kvindens køn, der ind imellem omtales som en mis.

Det interessante ved novellens brug af dyr i billedsproget er dog mere, hvordan dyrene bliver billede på de unaturlige skønhedsidealer, som kræver kosmetiske operationer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind