Smelte- og kogepunkter for carboxylsyrer

Carboxylsyrer har forholdsvis høje smelte- og kogepunkter

Det vigtigste du skal vide om carboxylsyrers smelte- og kogepunkter er følgende:

Carboxylsyrer har højere smelte- og kogepunkter end de fleste andre organiske stofklasser. Det skyldes, at carboxylsyrer er ekstraordinært gode til at lave hydrogenbindinger.

Man kan godt lide at sammenligne carboxylsyrer med alkoholer og estere. Vi sammenligner her kogepunkterne for en carboxylsyre, en alkohol og en ester:

 PropansyreButan-1-olMethyl(ethanoat)
Kogepunkt141 ℃118 ℃57 ℃

Vi ser, at carboxylsyren (propansyre) har det klart højeste kogepunkt. 

Når man sammenligner kogepunkter for forskellige stoftyper, er det vigtigt, at de vejer cirka det s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind