Branden

Her får du hjælp til at analysere og fortolke reportagen “Branden”. Reportagen er skrevet af Herman Bang og udgivet i avisen Nationaltidende den 4. oktober 1884.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til at fortolke teksten. Du kan også læse hele teksten med ordforklaringer

Vil du have et hurtigt overblik over analyse, fortolkning og perspektivering, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Ilden bliver besjælet eller gjort til en fjende eller en naturkræft

”Branden” indeholder en del billedsprog, der beskriver ilden. Ilden bliver ofte besjælet på en måde, der fremstiller dem som en magt, der har sin egen vilje. På et tidspunkt bliver ilden f.eks. beskrevet som ”seirrig og hoverende”. Her bliver ilden besjælet og fremstillet, som om den har en vilje, der vil se Christiansborg i ruiner. Man kæmper mod ilden, nærmest som om den var en invaderende hær. 

Den indtryk af ilden bliver understreget gennem en række sammenligninger, der har deres kildeområde i det militære. Vi hører f.eks., at ”Ilden lyder ligesom Geværsalver” og i indledningen lyder ”de bestandige Knald fra det brændende Slot naar mine Øren som Knald af en Tirailleurild”. Ilden bliver her sat i scene som en fjende, der er gået til angreb på magtens højborg, Christiansborg, som både er kongeslot og parlamentsbygning.

Folket mobiliseres og løber ind i det brændende slot for at redde landets kulturskatte, nærmest som om de var soldater, der drog mod fronten for at forsvare Danmark mod en angribende fjende. Undervejs melder et andet billede sig. Her bliver ilden ikke beskrevet som en fjende, man kan gå i kamp mod, men som en overvældende naturkraft:

Da steg denne skrækkelige Knitren til Lyden af en uhyre Storm. Det var et forfærdeligt Døn af Ilden som Brusen af selve Havet.

Her bliver lyden af ilden sammenlignet med ”en uhyre Storm” og ”selve Havet”. Det understreger, at det er voldsomme kræfter, som brandfolkene er oppe imod. Ilden er en overmagt, ikke bare en fjende, som man kan møde på lige vilkår. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Branden

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.