Braget

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Braget”. Novellen er skrevet af Peter Seeberg i 1962 og udgivet i Eftersøgningen og andre noveller.

Vi giver dig baggrundsinformation og resumé og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til at fortolke teksten. I vores noter kan du få et hurtigt overblik over analysen og fortolkningen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Parret kan ikke flygte fra braget

Men selvom parrets reaktionsmønstre og ydre rammer forandres, kan de ikke flygte fra braget og angsten for det. Det kan vi se, da de første aften ligger søvnløse i det nye hus. Pietro kan ikke slippe sine tanker om braget. Det bliver ved med at hjemsøge ham, fordi han ikke har fundet ud af, hvad det var. Det er en uafsluttet sag for ham, som bliver ved med at plage ham. 

Henimod morgen spurgte hun ham, om han sov. Nej, han sov ikke. Hvad han lå og tænkte på? Han tænkte på, hvad det brag i grunden var for noget. “Det er noget, vi tror,” sagde hun. “Ja,” sagde han, “men jeg ønsker, at det skal ske igen, så jeg kan finde ud af, hvad det er.”

Vi kan se, at Nancy er ved at ændre opfattelse af, hvad braget er. Hun sætter ord på braget som noget andet end et fysisk fænomen og omtaler det som noget, “vi tror”. Pietro, derimod, føler stadig en drift mod at få opklaret, hvad det er. Selvom han er bange for det, vil han gerne høre det igen. Da braget kommer igen den sidste gang, kan vi se, at angsten intensiveres hos begge karakterer: Nancy bliver “bange for at hele verden skulle falde sammen”, og Pietro må til sidst erkende, at er er en “fejl” et sted, der er så stor, at det ikke hjælper at finde ud, hvor eller hvor stor den er. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Braget

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.