Vigtige personer

W. E. B. Du Bois (1868-1963)

W. E. B. Du Bois var en af de tidligste aktivister for sorte amerikaneres rettigheder, da hans arbejde begyndte endnu tidligere end starten af borgerrettighedsbevægelsen i 1950’erne. Du Bois var uddannet historiker og sociolog fra Harvard University. Han var en af de første sorte ledere, der talte for helt lige borgerrettigheder og øget politisk repræsentation. Andre sorte medlemmer af datidens intellektuelle elite foretrak typisk en langsommere og mere gradvis tilgang til borgerrettigheder.

Du Bois var en af grundlæggerne af NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) i 1909, og han arbejdede aktivt for lige rettigheder, mens han afdækkede raceuretfærdigheder gennem sine tekster.

Du Bois var også tilhænger af socialisme under den kolde krig, hvor der var stærke følelser imod kommunismen i USA. FBI beskyldte ham endda for at arbejde for en anden stats interesser. Som følge deraf mistede han sin popularitet og opbakning fra NAACP, og han blev aldrig en aktiv figur i den efterfølgende borgerrettighedsbevægelse.

Rosa Parks (1913-2005)

Rosa Parks spillede en central rolle i starten af borgerrettighedsbevægels...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind