Vigtige begivenheder

Introduktion

Borgerrettighedsbevægelsen (Civil Rights Movement) var en stor protestbevægelse, hvis arbejde foregik mellem 1954 og 1968 i USA. Bevægelsen kæmpede mod raceadskillelse og diskrimination og forsøgte at opnå lige juridiske rettigheder og borgerrettigheder for sorte amerikanere.

Borgerrettighedsbevægelsen inkluderede enormt mange organisationer, sociale handlinger og strategier, som hovedsageligt fokuserede på at bruge ikke-voldelige midler til at nå deres mål. Bevægelsens hovedformål var gennem aktioner og demonstrationer at sikre, at dommen fra 1954 blev udført i praksis.

Der udspillede sig rigtig mange forskellige begivenheder i perioden, og vi gennemgår nogle af de allervigtigste nedenfor.

Boykot af busser i Montgomery

Det er svært at fastsætte en præcis dato for opstarten af borgerrettighedsbevægelsen, men en af de første store protester var busboykotten i Montgomery. I 1955 nægtede en universitetsuddannet sort kvinde ved navn Rosa Parks at give sit sæde i den midterste del af bussen til en hvid passager. Hun blev arresteret for civil ulydighed og blev snart derefter et nationalt symbol på bevægelsen.

Hendes anholdelse førte til, at sorte amerikanere stod sammen og boykottede busserne for at kræ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind