Borger­rettigheds­bevægelsen i USA

I dette kompendie kan du få hjælp til at arbejde med      borgerrettighedsbevægelsen i USA. Dette emne er meget populært at inddrage i større skriftlige opgaver (fx SRP, SSO og SRO), men du kan også møde det i den almindelige undervisning.

Overblik

Selvom slaveriet formelt blev ophævet i USA i 1865, mødte de tidligere slaver fortsat systematisk diskrimination i det amerikanske samfund i de efterfølgende år. Særligt de amerikanske sydstater – de tidligere slavestater – indførte en lang række love og reformer, som på forskellige måder var designet til at diskriminere imod afroamerikanere. Segregation blev indført mange steder, så der var tvungen opdeling mellem befolkningsgrupperne – og de hvide amerikanere fik samtidig sikret de bedste faciliteter til sig selv. 

Som reaktion på disse rettighedsbrud blev en række protestbevægelser organiseret, som med en samlet betegnelse blev kendt for borgerrettighedsbevægelsen. Bevægelsen var på sit højeste i årene 1954-1968 og blev især kendt for dens store fokus på ikkevoldelige protester som et redskab til at skabe forandring. Dr. Martin Luther King, Jr. var en af bevægelsen mest prominente ledere. Gennem velorganiserede protestkampagner og overbevisende retorik lykkedes det bevægelsen af skabe reelle politiske forandringer, hvilket særligt kom til udtryk i to omfattende lovændringer – borgerrettighedsloven fra 1964 og loven om stemmeret fra 1965. 

Den dag i dag inspirerer borrettighedsbevægelsens metoder og argumentation stadigvæk protestbevægelser over hele verden. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Borgerrettighedsbevægelsen i USA

[4]
Bedømmelser
 • 05-01-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 30-05-2022
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 20-04-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 21-03-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse