Sprog

Novellen har en barnlig sproglig stil

Fortælleren i ”Blot en drengestreg” benytter sig ofte af en naiv eller barnlig sproglig stil. Den sproglige stil giver os på den måde et indblik i, hvordan de to små brødre oplever verden. 

Indledningen er et godt eksempel på det barnlige sprog:

To drenge der var brødre, fordi de havde samme forældre, havde desuden en onkel til fælles der en skønne dag fik fjærnet et ben.

Sproget indeholder en del såkaldte tautologier. Det vil sige udtryk, hvor man gentager det samme betydningsindhold to gange uden at føje noget nyt til. Selvfølgelig har to drenge, der er brødre, de samme forældre – det er jo indeholdt i selve definition af, hvad det vil sige at være brødre, at man har de samme forældre. Et andet eksempel er det forvrøvlede udtryk ”han er død som en død sild” – det er ikke nødvendigt at specificere, at en død sild er død, det er allerede indeholdt i udtrykket ’en død sild’. 

Tautologierne er et af de virkemidler, der får sproget til at virke lidt barnligt og klodset. Det er i øvrigt et klassisk virkemiddel i dansk litteratur, fordi H.C. Andersen bruger det rigtig m...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind