Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Blot en drengestreg”. Novellen er skrevet af Villy Sørensen og udkom i 1953 i Sære historier.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af vores analyse af novellens sprog:

Titlen antyder novellens etiske tema

Titlen ”Blot en drengestreg” antyder, at novellen har et tema, der bl.a. drejer sig om etik og skyld. Drengestreg er nemlig et begreb, der betegner en handling med negative konsekvenser, som er begået af et ungt menneske eller et barn, der ikke har været i stand til at overskue konsekvenserne af sin handling.

Begrebet ’drengestreg’ rummer på den måde en grad af frikendelse eller ansvarsfralæggelse. Det antyder, at den handlende ikke havde til hensigt at gøre noget slemt, i hvert fald ikke noget, der for alvor gør skade. Faktisk er den handlende slet ikke i stand til at forudse, at handlingen kan få negative konsekvenser, når den betegnes som en drengestreg.

Begrebet antyder med andre ord, at den handlende ikke er en myndig person, der kan stilles til ansvar for sine handlinger på samme måde som en voksen. 

Det kan vi måske leve med, når handlingen er at stjæle æbler fra naboens have eller smadre et vindue med en vildfaren fodbold. Men kan vi leve med, at det brutale mord på Peter bliver betegnet som en drengestreg? Kan vi leve med, at drengene ikke kan stilles til ansvar for deres handlinger? Er man pr. definition uskyldig, bare fordi man er barn? Og hvilke andre former for uvidenhed er vi i så fald villige til at godtage som undskyldning, når mennesker begår handlinger, der har forfærdelige konsekvenser? 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind