Blot en drengestreg

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Blot en drengestreg”. Novellen er skrevet af Villy Sørensen i 1953 og udgivet i Sære historier.

Vi giver dig først en række noter til teksten. Herefter finder du et resumé samt en kort liste med ordforklaringer, inden vi gennemgår de centrale elementer i analysen af ”Blot en drengestreg”. Derudover får du også hjælp til at fortolke og perspektivere teksten.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Er brødrene onde mordere eller uskyldige børn?

Det etiske tema er allerede antydet i novellens titel, ”Blot en drengestreg”. Peter er død som følge af drengenes handling – men var det et mord eller et uheld? Er de to drenge mordere? 

Før man kan være morder, må man være etisk og juridisk ansvarlig for sine handlinger. Et træ kan ikke være morder, selvom det vælter og slår et menneske ihjel. Hvis vores kat skubber en tændt hårtørrer ned til os i badekarret, så vi får stød og dør, gør katten sig heller ikke skyldig i hverken mord eller uagtsomt manddrab. Den er bare en kat.

Men hvad med de to brødre, der i fællesskab dræber og delvist parterer en lille dreng? Er de onde? Er de skyldige i mord? Eller er de bare små uskyldige børn, der på grund af tragiske, uheldige omstændigheder kommer til at begå en dødelig handling, hvis konsekvenser de ikke forstår? 

Novellen stiller os læsere i et vanskeligt dilemma. Det er svært at acceptere, at den voldsomme handling i titlen bliver slået hen som en ”drengestreg”. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Blot en drengestreg

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.