[5]

Blodtyper

Biologi C, B og A + Biotek A.

Her er vores kompendium om blodtyper. 

Du kan læse om, hvad blodtyper er, og hvordan blodtypen bestemmes efter de to vigtigste blodtypesystemer: AB0-systemet og Rhesus-systemet. Vi gennemgår også, hvorfor blodtypen er vigtig at kende ved blodtransfusioner og graviditeter.

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om AB0-blodtyper

Immunforsvaret danner antistoffer imod de antigener, der ikke hører til i blodet ifølge AB0-systemet. Antistoffer er molekyler, der binder til antigener uden på fremmede celler. De fremmede celler agglutinerer så – dvs., at cellerne klumper sammen. Immunforsvarets celler kan så lettere angribe og ødelægge de fremmede celler. 

Immunforsvaret danner normalt først antistoffer, når immunforsvaret møder et fremmed antigen for første gang. Immunforsvaret danner dog antistoffer imod fremmede antigener i AB0-systemet, selvom immunforsvaret aldrig har mødt antigenerne. Blodet indeholder altså altid antistoffer imod de antigener, der ikke hører til i blodet ifølge AB0-systemet.

AB0-blodtypen er især relevant ved blodtransfusioner

AB0-blodtypen har betydning i situationer, hvor blod fra to forskellige personer kommer i kontakt med hinanden.

Man kan ikke udføre en blodtransfusion, hvor modtageren får blod med fremmede antigener ifølge AB0-systemet. Så agglutinerer det fremmede blod i så store klumper, at modtageren kan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Blodtyper

[5]
Bedømmelser
 • 01-06-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 14-10-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 04-04-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 29-03-2022
  Givet af 1.g'er på STX