Blodtyper

Biologi C, B og A + Biotek A.

Blodtypen afhænger af blodcellernes antigener

En persons blodtype afhænger af, hvilken sammensætning af antigener der er til stede på overfladen af personens røde blodlegemer. Et antigen er et molekyle, der indeholder en protein- og en kulhydratdel (kaldes også et glykoprotein).

Man bestemmer typisk blodtypen efter to forskellige systemer: AB0-systemet og Rhesus-systemet. Vores blodtype efter AB0-systemet afgøres af ét gen, og vores blodtype efter Rhesus-systemet afgøres af et andet gen. De to gener kan hver især kode for forskellige sammensætninger af antigener.

AB0-blodtypesystemet involverer codominans

Vores blodtype efter AB0-blodtypesystemet styres af ét gen. Genet bestemmer, om to typer af antigener er til stede på de røde blodlegemer. Allelen IA koder for antigen A, mens allelen IB koder for antigen B. Desuden findes allelen i, som ikke koder for antigen. De tre alleler koder tilsammen for fire forskellige fænotyper: blodtyperne A, B, AB og 0. Her siger man, at allelerne IA og IB er codominante, da begge alleler kommer lige meget til udtryk hos en person med genotypen IAIB. Allelen i optræder derimod ikke codominant med IA og IB. I stedet dominerer både IA og IB over i, så kun...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Blodtyper

[1]
Bedømmelser
  • 01-10-2021
    Givet af HTX-elev på 2. år