[3]

Bioteknologi A STX - Vejledende opgavesæt 1 - 2018

Her er Studienets eksempelbesvarelse af Vejledende opgavesæt 1 til Bioteknologi A på STX fra efteråret 2018. Opgaverne i sættet er løst af Studienets redaktører i henholdsvis Biologi og Kemi.

Her kan du se et uddrag af vores besvarelse af opgave 3.5 om dolkhaler:

Avlsprogrammer gør det muligt at undgå indavl inden for en art, hvor der kun er få individer tilbage. Her parrer man de mindst beslægtede individer inden for arten med hinanden for at opnå mere genetisk variation i arten. Det er den metode, som mest sikkert bevarer arten, som den er. Hvis antallet af tilbageværende individer er meget lille, og de forskellige bestande minder om hinanden genetisk, er det dog ikke sikkert, at genpuljen indeholder nok genetisk variation til at sikre artens overlevelse.

Parring med individer fra nærtbeslægtede arter kan introducere større genetisk variation i bestandene end parring inden for samme art. Man kan dog ikke være sikker på, at de introducerede individer har gode overlevelsesevner i det nye miljø, da de ikke er tilpasset til at leve her. Man risikerer dermed, at de nye individer dør hurtigt, og deres gener aldrig når at blive integreret i dolkhalernes genpulje. Hvis introduktionen lykkes, kan man desuden risikere, at dolkhalerne...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioteknologi A STX - Vejledende opgavesæt 1 - 2018

[3]
Bedømmelser
  • 08-01-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 07-01-2021
    Givet af 3.g'er på STX
  • 21-09-2020
    Givet af 3.g'er på STX