[38]

Bioteknologi A STX - 23. maj 2013

Her er Studienets vejledende besvarelse af Bioteknologi A eksamenssættet (STX og HTX) fra torsdag den 23. maj 2013. Alle opgaver er besvaret og gennemregnet af Studienets fagredaktør i Bioteknologi.

Her kan du se et uddrag af vores vejledende besvarelse af opgave 1.6 om lactoseintolerans:

Diskuter fordele og ulemper ved de to metoder nævnt ovenfor til produktion af mælk med lavt lactoseindhold.

At genmodificere køer er dyrt, svært og kræver lang tid samt ihærdigt arbejde. Succesraten er meget lav, og genudtrykket kan lukke ned, selv efter en succesfuld transplantation. Til gengæld er fordelen ved denne metode, at en linje som først udtrykker genet, kan avles på naturligt og omkostninger er derefter forholdsvis små. Der kan også være etiske komplikationer med gensplejsning på helorganisme niveau, når vi snakker om dyr.

At genmodificere skimmelsvamp er til gengæld forholdsvis let og ikke nær så dyrt. Her kan en linje også nemt opretholdes, med et minimum af manuelt arbejde. Til gengæld ligger der er en arbejdsbyrde i den efterfølgende oprensning af lactase, samt at skulle tilsætte lactase til mælken.

At genmodificere en skimmelsvamp er derfor klart fordelagtigt på...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioteknologi A STX - 23. maj 2013

[38]
Bedømmelser
 • 28-11-2020
  Givet af HTX-elev på 3. år
  Okay besvarelser, men der kunne godt være noget mere. Derudover er opgave 2.3 næsten bare et gæt. Ikke fordi det er dårligt, men det kunne være nice med en bedre forklaring. Men ellers er det en god opgave.
 • 18-02-2014
  det gør det utrolig meget nemmere at besvare sættet godt uden at hjælpe for meget, især i opgave 1. Den hjalp mig rigtig meget i min besvarelse af opgave 1! - helt perfekt!
 • 31-05-2016
  super..................
 • 31-03-2016
  Kort, godt og præcist :-)