[20]

Bioteknologi A - 22. august 2012

Vejledende besvarelse til Bioteknologi A august eksamenssættet - sygeeksamen 2012. Alle opgaverne er besvaret. Til eksamen skal man kun besvare én af opgaverne 3 og 4. Alle opgaver er gennemregnet af Studienets fagredaktør i Bioteknologi.

Her kan du læse et uddrag af vores besvarelse af opgave 3.4 om dolkhaler:

Redegør for baggrunden for de genetiske forskelle mellem dolkhaler vist i figur 4. Inddrag eksempler fra figuren. 

Da alle dolkhaler, evolutionært set, er meget tætte på hinanden, forventer vi meget lidt variation i sekvenserne. Mindst variation forventes der at se inden for arterne.

Hvis vi eksempelvis ser på Limulus Polyphemus ser vi at der kun er en enkel nukleotids forskel på de to individer der er testet. Den ses på position 21 og skyldes 2 forskellige alleler som er til stede inden for arten. Inden for Tachypleus Gigas ser vi op til 2 nukleotiders forskel på position 10 og position 18. Dette skyldes også forskellige alleler.

I mellem arterne ser vi stadig en meget høj konservering. Det er som sagt også det vi forventer da de evolutionært er meget tætte, også selvom vi har fået udleveret den mest variable del af Cyt-C oxidase I genet. Der ses dog tydeligt at der er sket flere mutationer mellem arterne end inden for arterne. Der sker ca. 1 mutation inden for arterne, i data vi har fået udleveret, hvorimod der er over 5 mutationer imellem de forskellige arter.

Et eksempel på mutationer mellem arterne er i position 1, hvor Carcinoscorpius Rotundicauda har en cytosin, hvorimod de tre andre arter har en thymin.

Det ses tydeligt at der...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioteknologi A - 22. august 2012

[20]
Bedømmelser
 • 12-11-2014
  Givet af HTX-elev på 3. år
  God vejledning, kort og præcist. Fint indtryk til hvordan det skal gøres til eksamen
 • 18-02-2014
  rigtig god hjælp til at besvare korrekt og vide hvad man skal gøre! - helt perfekt!
 • 26-09-2017
  Givet af 3.g'er på STX
  Den hjalp mig super godt!!!
 • 23-03-2016
  Rigtig godt, hjalp mig utrolig meget