[3]

Bioteknologi A STX - 21. august 2014

Dette er Studienets eksemplariske besvarelse af opgaverne fra eksamenssættet i Bioteknologi A på STX, som blev stillet torsdag den 21. august 2014.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 4.3 om melanin og albinisme:

Argumentér med udgangspunkt i figur 2 for en sandsynlig arvegang. Angiv genotype for én af de syge personer og vedkommendes forældre. 

På figur 2 ses det i stamtræerne fra begge familier, at det kun er mænd, der rammes af sygdommen og ingen kvinder. Samtidig ses det dog, at det ikke er alle mænd i stamtræet, men kun nogle, som rammes af sygdommen.

Derved tyder det på, at sygdommen er X-bundet recessiv. Fordi kvinder har to X kromosomer, kan de være bærere af sygdommen, hvis de kun har mutationen på det ene X-kromosom, hvilket ikke vil resultere i, at de udvikler sygdommen. De vil først udvikle sygdommen, hvis de har mutationen på begge deres X-kromosomer. Mænd har derimod kun et X kromosom og et Y kromosom, og vil derfor altid, hvis de har arvet et X-kromosom med mutationen, udvikle sygdommen.

Hvis en rask kvinde som er bærer af sygdommen får en søn med en rask mand (som i stamtræet på figur 2.b person II-1 og II-2), vil hun give enten det raske X-kromosom eller det X-kromosom som bærer sygdommen videre til sønnen. Der er derfor 50 % sandsynlighed for, at sønnen arver X-kromosomet med mutationen og vil udvikle sygdommen og 50 % sandsynlighed for at han ikke gør (som i stamtræet person III-3).

Hvis de får en datter (som i stramtræet på figur 2.b person III-2), er der...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioteknologi A STX - 21. august 2014

[3]
Bedømmelser
 • 03-10-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Den er godt forklaret, og god inspiration.
 • 07-10-2016
  God aflevering som er meget konkret.
 • 31-05-2016
  Rigtig god til hjælp.......