Bioteknologi A STX - 17. maj 2017

Her kan du se Studienets egen vejledende besvarelse af opgaverne, der blev stillet ved eksamen i Bioteknologi A på STX 17. maj 2017. Opgaverne i sættet er løst af Studienets fagredaktører i Kemi og Biologi.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 2.5 om konservering:

Analysér figur 5b, og vurder mulighederne i brug af sennepsolie til konservering af brød.

Figuren viser udviklingen i mugkoloniers diameter over tid for kolonier, der vokser på brød pakket under fire forskellige forhold. Kontrolgrafen viser, at mug begynder at vokse på brødet efter ca. 2 dage, hvis brødet ikke er konserveret. Kolonierne på dette brød vokser jævnt i diameter, indtil de efter ca. 7 dage har nået en diameter på ca. 32 mm. Herefter vokser koloniernes diameter kun langsomt frem mod forsøgets afslutning. Kolonierne på brødet pakket i modificeret atmosfære begynder at vokse samtidig med kolonierne på kontrolbrødet. Dog vokser kolonierne på dette brød markant langsommere og når en maksimal diameter på ca. 11 mm efter 8 dage. Herefter forbliver koloniernes størrelse nogenlunde konstant frem mod forsøgets afslutning.

Det fremgår af figuren, at mugsvampe først begynder at vokse på brødet efter 6 dage, når der er sennepsolie til stede i emballagen. Hvis brødet ikke er pakket i modificeret atmosfære, vokser svampene med sennepsolie i emballagen med nogenlunde samme hastighed som svampene i kontrolforsøget. Sennepsolien påvirker således hovedsageligt mugvæksten ved at udskyde tidspunktet, som kolonierne vokser frem på.

Endelig ses det, at...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioteknologi A STX - 17. maj 2017

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.