[1]

Bioteknologi A STX - 14. august 2018

Her ser du vores vejledende besvarelse af opgaverne i det skriftlige eksamenssæt i Bioteknologi A fra d. 14. august2018. Til eksamen har man mulighed for at vælge mellem opgave 3 og opgave 4. Vi har her besvaret begge opgaver.

Her kan du se et uddrag af besvarelsen til opgave 3.4 om Ajoen og lungesygdommen primær ciliedyskinesi:

Analysér resultaterne vist i figur 4, og kom med forslag til, hvad årsagen kan være til den store spredning af punkterne i datasættet.

Figur 4 viser antallet af P. aeruginosa-bakterier i lungerne hos inficerede mus i tiden 0-3 dage efter inficeringen. Musene i forsøg a er behandlet med ajoen, mens musene i forsøg b er ubehandlede. På begge grafer ses et let fald i antallet af bakterier fra dag 0 til dag 1. Det skyldes, at denne periode er bakteriernes lagfase. Her etablerer bakterierne sig i musenes lunger og begynder at producere forskellige proteiner, der er nødvendige for vækst. Bakteriecellerne deler sig derfor ikke endnu. I perioden dag 1-3 adskiller de to grafer sig dog fra hinanden. Musene i forsøg a har fortsat et faldende antal bakterier i lungerne gennem denne periode, mens musene i forsøg b har et stigende antal bakterier. Dette tyder på, at ajoen medvirker til at forhindre etableringen af P. aeruginosa-bakterier i lungerne, og at stoffet hæmmer bakteriernes vækst efter en infektion. Især forsøg b viser dog en meget stor spredning i antallet af bakterier efter 1-3 dage. Det skyldes sandsynligvis, at mange forskellige faktorer spiller ind ift., hvor let bakterier formerer sig i mus. Hvis en mus i forvejen har et svækket immunforsvar ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioteknologi A STX - 14. august 2018

[1]
Bedømmelser
  • 21-01-2021
    Givet af 3.g'er på STX