Bioteknologi A STX - 12. august 2016

Her finder du Studienets egen vejledende besvarelse af det eksamenssæt, som blev brugt ved eksamen i Bioteknologi A på STX 12. august 2016. Opgaverne i sættet er løst af Studienets fagredaktører i Biologi og Kemi.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 3.4 om insulin:

Giv forslag til, hvorfor udskiftning af prolin med aspartat kan modvirke dannelse af dimerer. Inddrag figur 3a.

Alle aminosyrer, som indgår i peptidkæden, vil være bundet til to andre aminosyrer med peptidbindinger mellem deres NH-grupper og COOH-grupper. NH-grupperne og COOH-grupperne i alle aminosyrerne indgår dermed i peptidbindinger og kan derfor ikke indgå i intermolekylære bindinger. Derfor skal vi se på aminosyrernes sidekæder for at vurdere, hvilke intermolekylære bindinger der bliver dannet.

Figur 3a viser, at der dannes hydrogenbindinger mellem aminosyren Glu, som indgår i en monomer, og aminosyren Pro, som indgår i en anden monomer. Det skyldes, at Glu har en sidekæde med en carboxylsyre-gruppe, som binder til N-atomet i Pro.

Hvis Pro udskiftes med Asp, vil det påvirke de intermolekylære bindinger. Selv om Asp også har et N-atom og dermed også kan danne en hydrogenbinding med Glu, så sker det ikke. Det skyldes, at Asp har en meget lang substituent, som kan forhindre dannelsen af denne intermolekylære binding. Derudover vil pH-værdien i kroppen medføre, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bioteknologi A STX - 12. august 2016

[2]
Bedømmelser
  • 14-03-2017
    En god hjælp til at komme vider med opgaven
  • 05-02-2021
    Givet af 3.g'er på STX