Fremavl ren linje

Når en slægt af organismer har haft den samme fænotype i flere generationer, er der tale om en ren linje. Individerne i slægten er dermed homozygote for genet eller generne, der giver den pågældende fænotype.

Når du i en eksamensopgave skal beskrive, hvordan man fremavler en ren linje, skal du som regel se på en dominant nedarvet egenskab. Det er også muligt at fremavle en ren linje for en egenskab, der nedarves recessivt. Du kan i sådan et tilfælde dog altid vælge et egnet avlsindivid direkte ud fra individets fænotype. Det skyldes, at individet med den ønskede fænotype altid vil have to recessive alleler.

Der er forskel på, hvordan man fremavler en ren linje af dyr og en ren linje af planter. I afsnittet herunder kan du tjekke, hvad du skal være opmærksom på, inden du bruger guiden til at løse din konkrete eksamensopgave.

Inden du bruger guiden

Inden du bruger guiden, skal du vide, at der er forskel på, hvordan man fremavler en ren linje af planter og en ren linje af dyr. Herunder opridser vi forskellene, og hvilken betydning de har for, hvordan du løser din eksamensopgave.

Ren linje af

...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind