Aflæs DNA-gelelektroforese

Biologi A, Biotek A.…

...

Aflæsning af gelelektroforese

Du får i denne opgavetype resultatet af en DNA-gelelektroforese. Du har altså en illustration af en gelelektroforeseplade, og ud fra stregerne i gelen skal du fastslå genotypen for en eller flere personer. Dette er en meget normal opgavetype i eksamenssæt.

Husk, at der findes lignende opgaver, der handler om protein-gelelektroforese. Du kan få hjælp til at løse opgaver om protein-gelelektroforese her.

Denne side gennemgår, hvordan du aflæser resultatet af en gelelektroforese. Hvis du vil læse om, hvad DNA-elektroforese er, og hvordan proceduren udføres, kan du læse vores kompendium om DNA-gelelektroforese.…

...

Fastslå genotypen

En gelelektroforese på et gen, der optræder med de to alleler A og a med forskellig længde, kan se ud som vist på figur 1.

Figur 1. Eksempel på DNA-gelelektroforese på et gen med to alleler i to forskellige størrelser. Her er allelen a kortere end allelen A. Figure by Dr D12 / CC BY 3.0

Du kan bruge følgende tre regler til at fastslå genotypen for hver person:

  • En testperson med to forskellige streger i sin gel er heterozygot.
  • En testp…

...

Eksamenslignende eksempel 1

Genet TAS2R38 koder for en smagsreceptor, som har betydning for menneskers evne til at smage bitterhed. Personer, som er enten heterozygote eller homozygote for den dominante allel T, kan smage bitterhed. Personer, som er homozygote for den recessive allel t, har en nedsat evne til at smage bitterhed. T-allelen indeholder ca. 50 basepar mindre end t-allelen.

Herunder ses resultatet af en gelelektroforese af TAS2R38-genet udført på DNA-prøver fra tre forskellige personer. Fastslå genotypen for hver af de tre personer.

Fremgangsmåde
 

Kun brugere med et Studienet VIP medlemskab kan læse denne tekst.

Besvarelse
 

Kun brugere med et Studienet VIP medlemskab kan læse denne tekst.

...

Eksamenslignende eksempel 2

Pelizaeus-Merzbacher er en sjælden nervesygdom, som nedarve…

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind