Beskriv kromosommutation

Hvis der sker en ændring i antallet af kromosomer i en celle eller i kromosomernes overordnede opbygning, siger man, at der er sket en kromosommutation. Kromosommutationer er således mutationer, der som regel involverer mange gener på én gang. Denne slags mutationer kan skyldes, at cellen udsættes for DNA-skadelige faktorer som stråling, virusser eller høj varme. Desuden skyldes kromosommutationer ofte fejl under meiosen.

Herunder gennemgår vi, hvordan du løser opgaver om at genkende og beskrive kromosommutationer. Hvis du skal løse en opgave om mutationer, der sker inden for ét enkelt gen, skal du i stedet bruge vores Eksamensguide om genmutationer.

Inden du bruger guiden

Når du skal bruge denne guide, bør du først vide, hvad kromosomer er, og hvordan de er opbygget. Du kan få et overskueligt overblik over emnet på siden her om gener og kromosomer.

Hvis du skal løse en opgave om en kromosommutation, som er opstået under meiosen, bør du desuden vide, hvordan meiosen normalt forløber. Du kan læse mere om dette emne på siden om meiosen her.

Opsummering: Du skal kende disse kromosommutationer

Du skal kende til fem overordnede typer af kromosommutationer, når du skal løse eksamensopgaver i B...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind