Beskriv genmutation

Til den skriftlige eksamen i Biologi er der indimellem en opgave, hvor du får vist to basesekvenser: en basesekvens for et almindeligt gen og en basesekvens for et mutantgen. Alternativt får du vist to aminosyresekvenser, som de to basesekvenser kan oversættes til ved proteinsyntesen. I begge tilfælde er opgaven den samme: Du skal beskrive, hvilken mutation der kan være sket, for at den viste ændring er fundet sted.

Herunder gennemgår vi, hvordan du løser en opgave af denne type. Hvis du skal løse en opgave om, hvilken konsekvens en mutation har for det resulterende protein og proteinets funktion, skal du i stedet bruge vores Eksamensguide om at beskrive følgerne af en mutation.

Inden du bruger guiden

Når du skal løse en opgave af denne type, bør du først vide, hvordan DNA er opbygget. Du skal også vide, at tre baser i en DNA-sekvens kaldes en triplet, og at en triplet koder for en bestemt aminosyre. Du kan læse om disse emner på vores sider om DNA og RNA her.

Diagram til at bestemme mutationstype

Når du sidder med en opgave med to DNA-strenge eller to aminosyrestrenge og skal fastslå, hvilken type mutation der er sket, kan du bruge diagrammet herunder. Begynd øverst i diagrammet, og fø...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind