[19]

Biologi B | Noter

Her er vores notesamling til Biologi B på HTX og STX. Noterne giver dig et overskueligt overblik over alle de almindelige emner, der kan indgå i dit pensum i Biologi B. Teksten indeholder desuden links til vores kompendier i Biologi. Du kan derfor bruge notesamlingen til at læse op til din eksamen i Biologi B.

Hvis du gerne vil læse en grundigere gennemgang af nogle af emnerne i noterne, kan du klikke dig videre til kompendierne.

I noterne kan du læse om:

Her kan du se et uddrag af noterne om genetik:

Gelelektroforese bruges til at adskille DNA-stykker eller proteiner fra hinanden efter størrelse. Du skal arbejde med to typer gelelektroforese:

DNA-gelelektroforese

 • DNA-gelelektroforese indebærer, at en DNA-prøve placeres i en gel i et elektrisk spændingsfelt. Store stykker DNA bevæger sig langsommere gennem gelen, end små stykker DNA gør. DNA-stykkerne i prøven adskilles på den måde efter størrelse.
 • Resultatet af en DNA-gelelektroforese viser størrelsen af DNA-stykkerne i prøven. DNA-gelelektroforese bruges f.eks. til at opstille DNA-profiler og til at fastslå, om en person bærer en genetisk sygdom.

Protein-gelelektroforese

 • Protein-gelelektroforese er en metode til at adskille proteiner efter størrelse. Store proteiner bevæger sig langsommere gennem en gel, end små proteiner gør. Når proteinerne er adskilt, kan man skære dem ud af gelen.

DNA-sekventering

 • DNA-sekventering er en metode til at bestemme rækkefølgen af baser i en DNA-sekvens.
 • DNA-sekventering indebærer, at man udfører en form for kunstig DNA-replikation. Fluorescerende nukleotider bygges ind i de nye DNA-molekyler, så man kan aflæse nukleotidernes rækkefølge vha. uv-lys.

Restriktionsanalyse (RFLP)

DNA-profiler (genetiske fingeraftryk)

 • DNA-profiler er unikke for alle mennesker. DNA-profiler bruges til at fastslå, om...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi B | Noter

[19]
Bedømmelser
 • 28-05-2023
  Givet af 2.g'er på STX
  synes ikke at de her noter er særlige grundige, det er kun overflads viden som ikke rigtig hjælper meget i en eksamens situation da man skal en del mere i dybden. og det værste er at når man har downloadet det skal man downloade en masse andre kompendier for at kunne bruge det her til noget, det synes jeg ikke er i orden da vi kun har 10 downloades om måneden hvilket vil sige at vi ikke har mulighed for at kunne downloade mange af dem. Det skal ændres!
  Hej, webbøger skal du IKKE bruge downloads på at downloade. Webbøger kan du altså læse uden at skulle bruge downloads :)
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 23-05-2022
  Givet af HTX-elev på 3. år
  Sindssyg hjælp, kommer rundt om alt. Dog er der små fejl, men det betyder ik så meget. Hvis fejlene fjernes bliver en stensikker 6 stjernet anmeldelse.
 • 18-09-2023
 • 09-08-2023
  Givet af 2.g'er på STX