Biologi A STX - Vejledende opgavesæt 2 - Efterår 2012

Her finder du vores vejledende besvarelse af opgavesæt 2 fra efteråret 2012 i Biologi A på STX. Opgaverne i sættet er løst af vores fagredaktør i Biologi.

Bemærk:

  • Opgave 2 - Genintroduktion af ulve er identisk med opgave 3 i eksamenssættet fra 6. juni 2012. Find Studienets besvarelse af opgaven her.
  • Opgave 4 - Blodpletter på tøj er identisk med opgave 1 i eksamenssættet fra 6. juni 2012. Find Studienets besvarelse af opgaven her.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 3.5 om shakere:

Forklar, hvilke membranprocesser der medvirker til at opretholde membranpotentialet i nerveceller hos normale bananfluer. Inddrag figur 3 og 4.

Hvilemembranpotentialet i en nervecelle er -40 mV, hvilket indebærer, at cellens indre er negativt ladet i forhold til dens ydre. Dette er et resultat af, der er relativt flere negativt ladede ioner inde i cellen end i den ekstracellulære væske (figur 4).

Potentialet opretholdes med natrium-kalium-pumper i nervecellens membran, som bruger energi fra 1 ATP-molekyle til at pumpe 3 Na+-ioner ud af nervecellen for hver 2 K+-ioner, som pumpes ind i cellen. Derfor viser figur 4, at den ekstracellulære koncentration af Na+-ioner er meget større end den intracellulære koncentration af Na+-ioner, mens den ekstracellulære koncentration af K+-ioner er meget mindre end den intracellulære koncentration af K+-ioner. At der for hver cyklus i natrium-kalium-pumpen fjernes flere positive ladninger fra cellen, end der transporteres ind i den, betyder desuden, at processen medvirker til at opretholde det negative membranpotentiale. Na+ og K+ er af særligt stor betydning for opretholdelsen af membranpotentialet, og aktionspotentialet i figur 3 forløber som resultat af en koncentrationsændring hos disse to ioner.

Også Cl--ioner...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - Vejledende opgavesæt 2 - Efterår 2012

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.