Biologi A STX - 6. juni 2012

Her finder du Studienets vejledende besvarelse af det opgavesæt, der 6. juni 2012 blev brugt ved eksamen i Biologi på STX. Det er Studienets fagredaktør i biologi, der har løst opgavesættet.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 1.6 om blodpletter på tøj: 

Forklar forsøgsresultaterne.

Røde blodceller indeholder proteinet hæmoglobin, som giver blodet sin røde farve. Nedbrydningen af dette protein skulle derfor i teorien fjerne farven og dermed pletten fra kluden. Resultaterne viser, at det tager kortere tid, før pletten er væk, når kluden er i en opløsning med enzymholdigt vaskepulver (forsøg B), end det tager i vaskepulver uden enzymer (forsøg D). Dette indikerer, at enzymet øger hastigheden, hvormed hæmoglobin nedbrydes.

Enzymet har et aktivt center, med en specifik form og konkrete egenskaber, som kan binde til netop hæmoglobin. Det medfører, at enzymet kan nedbryde hæmoglobin til aminosyrer. Enzymet består af en lang række aminosyrer (sekundær struktur), som er foldet til et protein med en bestemt rumlig opbygning (tertiær struktur). Når enzymet koges, vil disse strukturer nedbrydes, og enzymet mister dermed sin funktion. Derfor sker der i forsøg C, hvor det enzymholdige vaskepulver er blevet kogt, næsten ingen nedbrydning af hæmoglobin, og således er tidsforskellen mellem forsøg C og D temmelig lille.

Endelig ser pletten i forsøg A...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 6. juni 2012

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.