[1]

Biologi A STX - 31. maj 2007

Her kan du læse Studienets besvarelse af det eksamenssæt, som blev stillet 31. maj 2007 i eksamen i skriftlig Biologi A på STX. Opgaverne i sættet er løst af Studienets redaktør i Biologi.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 5b om overvintrende skildpadder:

Inddrag figur 1 i en redegørelse for, hvordan de nævnte tilpasninger kan øge skildpaddens overlevelse under anaerobe forhold.

I figur 1 er den aerobe respiration markeret som A, og den anaerobe respiration er markeret som B. Cellerne udfører kun anaerob respiration, når der ikke tilføres ilt, da denne proces danner langt mindre ATP. Ved anaerob respiration skal skildpadden dermed reducere sit energiforbrug for at sikre, at den har nok energi til at drive de vigtigste processer i kroppen. Det fremgår af figur 1, at dyrecellen bl.a. bruger energi til muskelarbejde, proteinsyntese og aktiv transport af Na+- og K+-ioner gennem Na+/K+-pumpen i cellens membran (en proces, der i særligt høj grad finder sted i nerveceller). Derfor kan skildpadden spare energi ved kun at udføre de mest nødvendige af disse processer under sin dvale. Cellen kan f.eks. nedsætte proteinsyntesen ved kun at producere livsvigtige protein. Eksempelvis behøver skildpadden ikke at reproducere for at overleve, så skildpadden behøver i dvaleperioden ikke at producere de hormoner, enzymer og celler, som indgår i reproduktion. Derudover kan skildpadden mindske muskelaktiviteten ved at reducere sin bevægelse og kun bruge livsvigtige muskler, som eksempelvis hjertet. Samtidig kan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 31. maj 2007

[1]
Bedømmelser
  • 09-11-2022
    Givet af 2.g'er på STX