[2]

Biologi A STX - 29. maj 2015

Her kan du få hjælp til besvarelsen af eksamenssættet fra 29. maj 2015 i Biologi A på STX. Alle opgaverne er besvaret af Studienets egen fagredaktør.

Her kan du se et udsnit af Studienets besvarelse af opgave 1.5 om EPO og bloddoping:

Forklar, hvorfor mængden af RNA kan være et bedre mål til påvisning af autolog bloddoping end måling af hæmatokritværdi.

I autolog bloddoping tappes en del af personens eget blod og bliver tilført igen senere. I tiden efter tapningen vil personen gendanne den mistede blodmængde og dermed også danne flere røde blodceller. Når det tappede blod kommer tilbage i kredsløbet, vil det ekstra hæmoglobin forbedre personens præstationsevne. Hæmatokritværdien, der angiver andelen af røde blodceller i blodet, vil dog stige så relativt lidt, at tallet ikke overstiger normalen. Derfor er det vanskeligt at spore autolog bloddoping ved at undersøge personens hæmatokritværdi.

Når en celle skal danne hæmoglobin-protein, bliver genet for hæmoglobin transskriberet til RNA, og efterfølgende opbygges protein ud fra RNA-strengen. For hvert hæmoglobin-protein, der bliver dannet, har cellen produceret én RNA-streng. Ved autolog bloddoping tilføres kredsløbet røde blodceller, og det betyder, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 29. maj 2015

[2]
Bedømmelser
  • 01-12-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 29-01-2021
    Givet af 2.g'er på STX