[1]

Biologi A STX - 28. maj 2010

Her finder du Studienets vejledende besvarelse af de opgaver, der blev stillet ved den skriftlige eksamen i Biologi A på STX 28. maj 2010. Opgaverne er løst af Studienets egen fagredaktør i biologi.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 4.5 om pyrogener:

Diskuter anvendelse af kaniner og cellekulturer ved kvalitetskontrol af lægemidler.

Der er fordele og ulemper ved anvendelsen af både cellekulturer og kaniner ved kvalitetskontrol af lægemidler.

Monocytterne i denne kontrol stammer fra mennesker og afspejler derfor processen, der foregår i vores eget immunforsvar. Derimod kan kaniners immunforsvar godt have en anderledes følsomhed over for pyrogener, end menneskers immunforsvar har, hvilket kan gøre det vanskeligt at overføre resultater fra kaninforsøg til mennesker.

På den anden side giver forsøg med monocytter ikke mulighed for at teste lægemidlers påvirkning af en flercellet organisme, der minder om os. Derfor er der en del aspekter ved virkningen af lægemidler, som man er nødt til at teste på f.eks. kaniner. Dog vil det hovedsageligt være test af mere kompleks karakter – f.eks. hvordan et lægemiddel påvirker hele kaninen og dens sygdom. En kvalitetskontrol som den, der er gennemgået her, kan med fordel udføres vha. bakterier, da man udelukkende er interesseret i monocytternes interleukinproduktion.

Samtidig er det altid...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 28. maj 2010

[1]
Bedømmelser
  • 02-11-2020
    Givet af 3.g'er på STX