Biologi A STX - 27. maj 2019

Her finder du Studienets besvarelse af eksamenssættet i Biologi A fra den skriftlige eksamen på STX 27. maj 2019 under den gamle gymnasieordning. Opgaverne i sættet er løst af Studienets redaktør i Biologi.

Her kan du se et uddrag af vores vejledende besvarelse af opgave 1.5 om ålegræs:

Giv en samlet vurdering af, hvilke tiltag der kan bidrage til genetablering af ålegræs.

Figur 4 viser overlevelsen hos nyetableret ålegræs, som enten dyrkes i beskyttende plastrør eller uden beskyttelse. Vi kan se, at overlevelsesraten for ubeskyttet ålegræs falder til 0 % gennem forsøgets ca. 4 måneder, mens overlevelsesraten er ca. 70 % for det beskyttede ålegræs efter samme periode. Beskyttelse mod fysisk stress har altså stor betydning for ålegræssets overlevelse.

Man kan forestille sig, at overlevelsesraten kan øges yderligere, hvis det beskyttende plastikrør går længere ned i sedimentet end 30 cm. Vi ved, at sandorme også har negativ indflydelse på væksten af ålegræs, og at sandorme lever ned til 40 cm's dybde. Man bør kunne så ålegræsfrø i plastrør, der går ned til under 40 cm, og som sandorme derfor ikke kan grave sig ind i. Det nye ålegræs beskyttes på den måde mod både nedgravning og fysisk stress.

Det er desuden muligt, at ålegræs' vækstforhold kan forbedres yderligere i områder med stor algevækst, hvor ålegræsvæksten er hæmmet af mangel på sollys. Her kan man forsøge at mindske udledningen af næringsstoffer til havet, så algevæksten begrænses. Vi ved dog, at ålegræs...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 27. maj 2019

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.