Biologi A STX - 27. maj 2011

Dette er Studienets vejledende forslag til en løsning af eksamenssættet, som blev brugt ved eksamen i Biologi A 27. maj 2011. Studienets fagredaktør i biologi har regnet og besvaret opgaverne i sættet.

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 4.4 om genetisk bestemt fedme:

Forklar, resultaterne af deleksperiment A og B vist i figur 3.

Figur 3A viser en ob-mus, der har fået sit blodkredsløb forbundet med kredsløbet hos en normal mus. ob-mus er homozygote for en mutation i genet, der koder for leptin, så deres blod indeholder intet leptin. Derfor bliver leptin-receptorerne hos disse mus ikke aktiveret, og derved afbrydes den reaktionsrække, der i sidste ende får hypothalamus til at nedsætte appetitten. Musen æder derfor uhæmmet og bliver fed. Når ob-musens blodkredsløb forbindes med den normale mus, tilføres leptin til ob-musens blod. Derfor kan leptin bindes til leptin-receptorerne i ob-musens hypothalamusceller og nedsætte dens appetit, så musen taber sig. Den normale mus’ vægt påvirkes ikke af sammenkoblingen.

Figur 3B viser en db-mus, der har fået sit blodkredsløb forbundet med kredsløbet hos en normal mus. db-musen er homozygot for en mutation i leptin-receptorgenet, hvilket betyder, at musens receptorer ikke kan binde leptin. Derfor kan musen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 27. maj 2011

[1]
Bedømmelser
  • 14-09-2022
    Givet af 2.g'er på STX
    Den er god