[0]

Biologi A STX - 27. august 2014

Her finder du Studienets egen besvarelse af eksamenssættet til Biologi A på STX, der blev brugt ved eksamen 27. august 2014. Opgaverne i eksamenssættet er regnet og besvaret af Studienets egen fagredaktør i biologi.

Her kan du se et udsnit af Studienets besvarelse af opgave 1.2 om Charcot-Marie-Tooth sygdom:

Forklar, hvordan man ved DNA-analyse kan identificere personer med duplikationen af genet. 

For at identificere en person med duplikationen skal man udføre en gelelektroforese på det gen, der kan indeholde mutationen. Først skal man ekstrahere DNA fra testpersonen ved at overføre celler fra vedkommende til en opløsning med protease, der frigiver DNA fra histonerne. Siden nedbrydes cellen, og opløsningen centrifugeres, så DNA’et kan opsamles.

Derefter skal man bruge PCR-metoden til at producere et stort antal identiske DNA-molekyler til analysen. Først tilsættes primere, DNA-nukleotider og DNA-polymerase til DNA-prøven. Blandingen overføres til en PCR-maskine. Primerne skal baseparre med DNA ved netop det gen, der indeholder sektionen, som kan være duplikeret. Maskinen opvarmer blandingen, hvilket bryder hydrogenbindingerne mellem de to DNA-strenge. Herefter nedkøles blandingen hurtigt, så DNA-strengene forbliver adskilt, men primerne kan binde sig. Blandingen opvarmes igen, og DNA-polymerasen sammenkæder nukleotider i forlængelse af primeren, efterhånden som nukleotiderne baseparrer med skabelonens baser. Dette producerer dobbeltstrenget DNA, som er identisk med det oprindelige DNA. Processen gentages, og der produceres dermed mange identiske DNA-molekyler.

Nu kan DNA-molekylerne analyseres ved gelelektroforese, der adskiller DNA-stykker i en blanding efter størrelse. DNA’et mærkes med et fluorescerende farvestof, og prøven placeres i en brønd i den ene ende af en porøs gelemasse. Gelemassen ligger i en buffer med pH 8. Herefter føres strøm gennem væsken. DNA er negativt ladet ved pH 8 og vil derfor...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 27. august 2014

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.