[3]

Biologi A STX - 26. august 2019

Her kan du læse Studienets egen besvarelse af eksamenssættet fra 26. august 2019, som blev brugt til eksamen i Biologi A på STX under den gamle gymnasieordning. Studienets redaktør i Biologi har løst opgavesættet. 

Her kan du se et uddrag af Studienets besvarelse af opgave 3.3 om genmodificerede fisk til økotoksikologiske undersøgelser:

Figur 2 viser genmodificerede fisks GFP-produktion under fire forskellige forhold. GFP-produktionen stimuleres af østrogen, og produktionen er derfor udtryk for, i hvor høj grad fiskene påvirkes af østrogenlignende stoffer. Akvarium a indeholder rent vand og er en kontrolopstilling, der viser, hvor meget GFP fiskene producerer uden tilførsel af østrogenlignende stof udefra. GFP-produktionen her stimuleres altså udelukkende af det østrogen, der naturligt findes i fiskene. Akvarium b indeholder østrogenreceptor-antagonist, som er et stof, der kan binde til østrogenreceptorer og blokere dem. Receptorerne forhindres på den måde i at stimulere transskriptionen af GFP-genet. Vi ser derfor et lavere GFP-indhold i akvarium b end i akvarium a. Akvarium c er tilsat EE2, og her ser vi en GFP-produktion, der er ca. 20 gange så stor som i akvariet med rent vand. Østrogenreceptorer stimulerer altså i meget høj grad transskriptionen af GFP-genet i dette akvarium, og det hænger sandsynligvis sammen med, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 26. august 2019

[3]
Bedømmelser
  • 10-10-2020
    Givet af 3.g'er på STX
  • 10-10-2020
    Givet af 3.g'er på STX
  • 08-10-2020
    Givet af 3.g'er på STX