Opgave 4. Calmodulin og hjertestop

1.

Forklar, hvorfor gener med forskellige nukleotidsekvenser kan transskriberes og translateres til et protein med identisk primærstruktur.

Et skema for oversættelse af DNA/mRNA til aminosyrer viser, at forskellige nukleotidsekvenser godt kan oversættes til samme aminosyre.

Tre baser i træk på DNA-strengen (en triplet eller et codon) koder for en aminosyre. Der indgår fire forskellige baser i DNA, så der findes 43 = 64 forskellige mulige tripletter. Der indgår dog kun 20 forskellige aminosyrer i de proteiner, som opbygges ud fra koden i DNA. De fleste aminosyrer har derfor flere forskellige tripletter, der koder for aminosyren. Forskellige DNA-sekvenser kan derfor godt transkriberes og translateres til protein med identisk primærstruktur.

 

2.

Giv forslag til en evolutionær forklaring på, hvorfor der er få forskelle i aminosyresekvensen i calmodulin hos de 5 forskellige arter. Inddrag figur 1.

"En evolutionær forklaring" betyder, at man skal forklare, hvorfor et bestemt træk er vigtigt for en organismes overlevelse og/eller formering. Her skal vi forklare, hvorfor calmodulin skal have en he...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind