[0]

Biologi A STX - 25. maj 2022

Her er vores vejledende besvarelse af eksamenssættet i skriftlig Biologi A STX fra 25. maj 2022. Eksempelbesvarelserne er skrevet af vores redaktør i Biologi.

Her kan du se et uddrag af vores eksempelbesvarelse af opgave 2.4 om calmodulin og hjertestop

Når et protein er ens eller næsten ens på tværs af meget forskellige arter, er det normalt et tegn på, at proteinet har stor betydning for organismernes overlevelse. Calmodulin findes i hjertemuskelceller, og man kan forestille sig, at proteinet skal have en helt bestemt opbygning, for at hjertemuskelcellerne fungerer korrekt. En mutation i genet for calmodulin vil i så fald typisk føre til, at individet med mutationen ikke kan overleve. Der sker altså naturlig selektion imod nye versioner af proteinet. 

Figur 1 viser, at menneske, gris, mus og laks har samme version af proteinet, selvom disse dyr på mange andre områder er ret forskellige. Bananflues calmodulin har tre anderledes aminosyrer ift. aminosyrerækken hos de andre dyr, men overordnet minder calmodulin hos bananflue meget om de andre dyrs version af calmodulin. Bananfluer er ret fjernt beslægtet med de fire andre dyr i skemaet (bananfluer er insekter, og de øvrige er hvirveldyr), dvs. det er længe siden, at bananflue har haft en fælles forfader med de fire andre dyr. At calmodulin...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 25. maj 2022

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.